Volgers, meld je aan als volger, gebruik de link hierboven

donderdag 29 april 2010

De mobiel van de bouwvakker

Max, de bevriende advocaat van Freek en Irgend, had het voor elkaar gekregen dat de bouw weer werd hervat. In alle vroegte arriveerden de twee busjes met bouwvakkers. Vandaag was de grote dag in het bouwproces. Het hoogste punt zou bereikt worden. Freek had zich voorgenomen om dit moment niet ongemerkt voorbij te laten gaan. In overleg met de voorman had hij bepaald dat na afloop van de werkdag er een barbecue klaar zou staan. Kilo's vlees en liters bier stonden klaar. Het leek Freek niet verkeerd om de band met de bouwers wat aan te trekken. Er moest ten slotte nog heel wat gebouwd worden. De hoogwerker die de dakdelen omhoog ging tillen stond al klaar. Gewapend met zijn digitale camera hield Freek de voortgang bij. Hij maakte wat foto's van het tot en met de tweede verdieping voltooide woning. Eén van de bouwvakker zag het en liet pontificaal in beeld zijn broek zakken. Freek deed alsof hij het niet zag. Het was de zelfde vent die voortdurend sexueel getinte opmerkingen maakte tegen Irgend.

Laatst had hij voor het raam van de slaapkamer van Freek en Irgend gestaan en met zijn mobiel een foto gemaakt van Irgend die een keuze maakte uit haar kledingkast. Ze had zich net gedoucht en liep met een handdoek op haar hoofd in badjas rond. Toen Irgend door had wat de bouwvakker deed, rende ze naar buiten.

'Hier met die mobiel!' Ze griste het apparaatje uit de mans handen. Verbouwereerd keek hij toe. Om hem heen verzamelden zijn collega's, altijd in voor een opstootje.

'Kijk, dat gebeurt er met de spullen van gluurders,' Irgend hield het mobieltje voor de opening van de betonmolen die al de hele morgen stond te draaien.

'Als je het maar laat, ik heb hem net nieuw,' schreeuwde de man.

'Die ben je kwijt, Pieter. Maar ze durft het toch niet,' joelden de collega's.

'O, nee? Let maar op.' Irgend liet haar hand zakken. Net op het moment dat de telefoon in de molen leek te verdwenen, trok Irgend haar hand op. Met een sierlijke beweging stopte ze de mobiel in de zak van haar badjas. 'Vanmiddag na je werktijd kun je hem ophalen in mijn kantoor. Tot die tijd is ie in beslag genomen.' Irgend gebruikte de tekst die de docent Nederlands had gebruikt toen het mobieltje van Spike in de klas was afgegaan. De brugklasser kreeg een sms-je van zijn vader. De jongen was vergeten de trilstand in te schakelen. Hij kreeg de mobiel pas terug na vierhonderd keer geschreven te hebben 'ik mag mijn mobiel niet gebruiken in de klas.' Die strafregels leek Irgend ook wel een leuk idee voor die bouwvakker. Resoluut stapte zij de port a cabin weer in. De bouwvakkers gingen weer aan het werk, behalve de man van de mobiel.

'He tante, dat gaat zo maar niet, hier met mijn telefoon. Ik mis zo mijn extra klussen, dat gaat mij geld kosten.' Hij probeerde achter Irgend aan te lopen, maar hij werd teruggetrokken door de voorman.

'Ze heeft gelijk, man, aan het werk, geen gezeur.' De voorman trok zijn medewerker aan diens schouder. 'Geen geklooi met de dame. Kappen.' Mokkend ging de kerel mee.

Aan het eind van de werkdag, liep Irgend naar de busjes die klaarstonden om de bouwvakkers af te voeren. Het mobieltje stak ze in de lucht.

'Vergeet je mobieltje niet.' Ze reikte de Samsung aan. 'O, ja, voor ik het vergeet, ik heb voor alle zekerheid de boel maar even gereset en van nieuwe inhoud voorzien. Het zou mij zeer verdrieten als zou blijken dat mijn foto ergens in het geheugen zou rondzwerven. Vind je toch niet erg, hè?'

'Je hebt wat gedaan? Alles gewist? Ook mijn nummers?' Woedend nam de man zijn mobiel aan. Hij checkte meteen zijn gegevens. 'Gadverdamme, wat is dit?'

Zijn maten keken over zijn schouder mee en begonnen te lachen.

'Gave chickies heb jij als achtergrond, Pieter, stoer hoor zo'n dude op je mobiel.' Een van de mannen griste de telefoon uit Pieters handen en scrollde door het apparaat. 'Wauw, lekkere nummers heb jij zeg, dat zijn inderdaad goede contactpersonen. Die moet je goed bewaren.' Lachend liet hij zien welke nummers Irgend had geprogrammeerd. De top honderd van Gay-telefoon.nl, inclusief een hitsige leather boy ringtone vulde het geheugen van de macho bouwvakker. Die kon hij in zijn helm steken.

'Nou, jongens tot morgen, en gedraag je een beetje.' Irgend stapte in haar auto en reed weg.

Ondertussen was dit incident al een paar weken geleden gebeurd. Sinds die tijd had Pieter geen gekke dingen meer gedaan. Freek vroeg zich af hij Pieter kon pleasen met de barbecue. In ieder geval trok hij zijn broek nu op en timmerde er weer lustig op los. Nee, het was niet eenvoudig om van dichtbij de bouw mee te maken. De machinist van de kraanwagen was begonnen met het hijsen van de dakdelen. Nog een paar uur en de vlag kon uit. Het dak zat er bijna op. Freek kon het vuur in de barbecue aan steken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten